تحلیل چرخه CASE در چهارپایه برندینگ
پایه چهارم: ارتباطات خلاق (Creative Communications)
چهارپایه برندآفرینی درواقع شناخت و تحلیل همه جانبه شرایط برای آغاز برندنیگ است. در واقع نوعی «تشخیص» و «توصیف» پیش از «تجویز» هر برنامه یا استراتژی محسوب می شود. این چهار مورد را به اختصار می توان چرخه CASE نامید. فقط باید توجه داشت که ورود به هریک از این بخشها بدون رعایت ترتیب و با روش اسپیرال بررسی می شود.
تحلیل خود / خود شناسی (Self-Analysis)
تحلیل مخاطب / مخاطب شناسی (Audience Analysis)
تحلیل محیط / محیط شناسی (Environment Analysis)
ارتباطات خلاق (Creative Communications)
در این نوشته به پایه چهارم یعنی ارتباطات خلاق (C) اشاره خواهیم کرد:
ارتباطات خلاق (Creative Communications)
سئوال عمده ای که امروزه اکثر مدیران با آن درگیر هستند این است که آیا خلاقیت برای همه محصولات هم لازم است؟ مانند محصولات بدون رقیب، محصولات با مخاطبان خاص، محصولات خیلی جدی، محصولات دارویی (نیاز به تجویز پزشک)، خدمات، تجربیات، امور جاری و روتین و…
اکثر مدیران ایرانی خلاقیت را یک امر فانتزی و اضافی می دانند که اگر فرصتی هم دست داد می توان در تصمیمات از آن بهره گرفت.
برخی از روانشناسان اعتقاد دارند که ایرانی ها و افعانی ها خلاق ترین انسانهای روی زمین هستند…! و البته باید بدانیم که این یک «تهدید» است! زیرا خلاقیت اگر بصورت کنترل شده و برنامه ریزی شده در جای خود استفاده نشود نه تنها یک مزیت و فرصت محسوب نمی شود بلکه عوارض و حاشیه هایی به همراه دارد که می توانند ضربات جبران ناپذیری به کسب و کار بزند. آنچه که تحت عنوان خلاقیت در برندآفرینی مطرح می کنیم و می تواند موجب خلق و تثبیت برندهای قدرتمند شود، «خلاقیت تکنیکی» و مدیریت و هدایت آن در قالب تیمهای آموزش دیده و حرفه ای است. اما پیش از اشاره به تکنیکهای خلاقیت و ارزیابی ایده ها لازم است به فرایند خلاقیت و مسیر دستیابی به دوراهی کلامی / تصویری در شکل زیر توجه شود.
فرایند خلاقیت و دوراهی Verbal-Visual)
خلاقیت تکنیکی
برخی از تکنیکهای خلاقیت که در برندآفرینی، بازاریابی، تبلیغات و… از آنها استفاده می شود عبارتند از:
- طوفان ذهنی (Brainstorming)
- دلفی (Delphi)
- شکوفه نیلوفر آبی (MY)
- شش کلاه تفکر (۶ Hats)
- گلوله برفی (Snow Ball)
- اسکمپر (SCAMPER)
- تریز (TRIZ)
- و…
در ارزیابی ایده ها نیز از ابزارهای متعددی مانند دلفی، ماتریهاس دودویی یا AHP استفاده کرد. برخی از فرمهای ایده پردازی و ارزیابی تکنیکی در شکلهای زیر جهت آشنایی نشان داده شده است. بدیهی بهره برداری از آنها در کارگاههای عملی قابل ارائه می باشد.
(فرم تکنیک طوفان ذهنی – Brainstorming)
(فرم تکنیک شکوفه نیلوفرآبی – MY)
(فرم تکنیک گلوله برفی – Snow Ball)
(فرم ارزیابی با تکنیک دودویی – AHP)
این چهار تصمیم، پایه های برندآفرینی را تشکیل می دهند و می توان آنها را Pre-Branding نامید. پس از انتخاب این چهار تصمیم وارد فازهای اصلی کمپین می شویم. در بخش بعدی به ترتیب و نحوه بکارگیری این تصمیمات در تدوین کمپین های برندنیگ اشاره خواهیم کرد و در ادامه به فازهای اصلی تدوین کمپین برندآفرینی بر اساس مدل «بانیک» خواهیم پرداخت.
…
منبع: مجموعه هفت جلدی «کمپین برندآفرینی» بر اساس مدل بانیک نوشته بهنود الله وردی نیک
بانیک، مشاوره برندینگ | مشاوره برند | مشاوره بازاریابی و ارتباطات یکپارچه برند