۴۰ «بَداِنگاره» مدیران برند ایرانی- بخش دوم
آسیب شناسی نگرشهای نادرست برندینگ و مدیریت برند در ایران (بخش دوم)
در مورد میزان خودکشی برندها (به ویژه در ایران) آمار دقیقی وجود ندارد. من می گویم مقصر بیش از ۹۰% نابودی برندها در درون خود برند است. بنابراین می توان آنرا «خودکشی» برندها دانست. این آمار در ایران می تواند بیشتر هم باشد و چون آمار دقیق و مستندی وجود ندارد، همه خوانندگان حق دارند این آمار را با ارائه دلایل مستند رد کرده یا بپذیرند و البته آمارشان هرچه باشد محترم است!
بخش عمده ای از درون برند، در واقع درون ذهن مدیران برند است. در ادامه تحلیل آسیب شناختی نگرشهای نادرست برندنیگ و مدیریت برند در ایران در این بخش به «بد انگاره» نخست اشاره می کنیم:
بد انگاره نخست:
تفکیک قطعی مباحث «تئوری» و «کاربردی» در فهرست «بدها» و «خوبها»!
تئوری ها «فی نفسه» خوب یا بد، قبول یا مردود نیستند. مهم این است که چه کسی و در چه شرایطی این تئوری ها را پیاده می کند. در واقع فرار از تئوری و گرایش به مباحث به اصطلاح عملی یا کاربردی نوعی «نقض غرض» محسوب می شود چون حتما نمی توان همه امور را به دو بخش قطعی «تئوری»ها و «کاریردی»ها تقسیم کرد.
بسیاری از مدیران از اساتید دانشگاه و افرادی که تحصیلات آکادمیک دارند و بعضا به دلیل جوان بودن یا درگیر شدن در بحث تدریس و یا دلایل دیگر، فرصت کسب تجربه عملی در یک پروژه واقعی را نداشته اند مشاوره می گیرند. پس از مدتی نیز به این نتیجه می رسند که مشاوره های این فرد صرفا مباحث تئوری است که در عمل کاربردی ندارد. آنگاه تصمیم می گیرند از یک شخص دیگر که تجربیات اجرایی دارد استفاده کنند و اتفاقا نتیجه خوبی نیز در کسب و کارشان ایجاد می شود.
به همین دلیل بعد از مدتی به این نتیجه می رسند که اصولا مباحث تئوری، صرفا برای کتابها و دانشگاه و دانشجوها و سخنرانی مناسب است و …
آنچه که اینجا فراموش شده، این است که اگر مشاور پایه علمی و آکادمیک نداشته باشد، هرچقدر هم که مجرب باشد، تا حدی می تواند یک برند را پیش ببرد و در میانه راه، این پایه های علمی به روز است که می تواند در ترکیب با تجربه، موجب موفقیت کسب و کار گردد.
در واقع سینرژی (هم افزایی) میان دانش و تجربه، امری است که مشاور قدرتمند و موثر را از یک مشاور صرفا با دانش و اطلاعات به روز یا صرفا باتجربه، کاملا متمایز می کند و مدیران برای موفقیت در کسب و کار خود باید از چنین مشاورانی بهره ببرند.
نتیجه اخلاقی و توصیه مشاور:
بین «دانشگاه» و «بازار» حرکت کنید!
در بخش بعدی به دومین «بدانگاره» مدیران برند ایرانی اشاره خواهیم کرد.
ادامه دارد
…
نقل از کتاب «ماندن با حداکثر سرعت!» نوشته بهنود الله وردی نیک