هفت نکته اساسی در مورد کتاب برند (Brand Book) – بخش پایانی
سه نکته از هفت نکته اساسی در مورد کتاب برند باقی مانده است:
کتاب برند چه زمانی باید تدوین شود؟ (When)
برندهای نابالغ و نوپا اصولا نیازی به کتاب برند ندارند. کتاب برند در واقع زمانی برای یک برند لازم است که مراحل چهارگانه پیش برندینگ (چهارپایه برندینگ) را داشته باشد. این چهارپایه همانگونه که می دانیم خودشناسی، مخاطب شناسی، محیط شناسی و ارتباطات خلاق است. (اطلاعات بیشتر در مورد چهارپایه برندینگ در سایت بانیک) بنابراین برندهایی که هنوز در ابتدای راه و درگیر تدوین استراتژی ها و تحلیل محیط هستند، «کتاب هویت یکپارچه برند» دغدغه اصلی آنها نیست. هرچند از نظر من هویت سازی برند همزمان با پیش برندینگ آغاز می شود و اصولا رابطه خطی در این حوزه وجود ندارد اما از آنجایی که استراتژی، مخاطب شناسی و… اسناد بالادستی هویت برند هستند، توصیه می شود چهارپایه برندینگ پیش از تدوین هویت یکپارچه برند و یا همزمان با آن تدوین گردد.
بنابراین: اگر هنوز در ابتدای آفرینش برند خود هستید، داشتن کتاب هویت یکپارچه برند نباید دغدغه اصلی شما باشد، چه بسا رسیدن برند به بلوغ سازمانی، موجب تسهیل در تدوین این کتاب می شود و نیاز کمتر به بازنگری های پیاپی خواهد داشت.
کتاب برند در چه جایی مورد استفاده قرار می گیرد؟ (Where)
کتاب برند در هر جایی که کوچکترین پالسی از هویت برند به مخاطب ارسال می شود، چارچوبها و خط مشی های برند را «دیکته» می کند. عبارت «دیکته کردن» شاید کمی محدودکننده و خشک برای این حوزه به نظر بیاید ولی حقیقت این است که به دلیل حجم انبوه پیامهای خروجی از برندها ناشی از صدها ابزار ارتباطات بازاریابی و برند (IBC, IMC)، جزئی ترین رفتار پرسنل برند، توسعه مویرگی و شبکه ای واکنشها نسبت به برند و… حتما باید جایی برای تعریف و کنترل دقیق «بایدها» و «نبایدها» وجود داشته باشد و آنجا دقیقا «کتاب هویت یکپارچه برند» است.
بنابراین: کتاب هویت یکپارچه برند، یک سند محرمانه نیست و باید در اختیار کلیه مدیران و مجریان برند اعم از داخل سازمانی یا مجریان برون سپاری شده قرار گیرد تا هر جایی که لازم است نمودی از هویت برند به مخاطبان ارسال گردد با قوانین این کتاب تطبیق داده شود و از هرگونه ارسال پیامهای خارج از چارچوبهای برند جلوگیری شود.
کتاب برند چگونه تدوین می شود؟ (How)
دفترچه راهنمای هویت یکپارچه برند (BIG) توسط یک تیم به رهبری استراتژیست برند پس از تدوین هویت برند در بخشهای استراتژیک و مفهومی شامل ارزشهای پایه برند، ماهیت برند، شخصیت برند و دهها المانهای هویتی دیگر برند، به کپی رایتر (Copywriter) و مدیر هنری (Art Director) جهت ترجمان المانهای فوق به بخش کلامی (Verbal) و تصویری (Visual) واگذار می شود.
بنابراین: کتاب برند در فرایند برندینگ یک سازمان با مدیریت ارشد یک استراتژیست و توسط یک تیم حرفه ای چندتخصصی تدوین می شود.
این نوشته با این موضوعات مرتبط است: برندینگ، کمپین برندینگ، برندآفرینی، مدیریت برند، استراتژی برندینگ، استراتژی برند، مشاوره برندینگ، مشاوره برند، کپی رایتینگ، مدیریت هنری، کتاب برند، هویت یکپارچه برند، دفترچه برند و…
…
منبع: بانیک، مشاوره برندینگ | مشاوره برند | مشاوره بازاریابی و ارتباطات یکپارچه برند